БЛАНКІЗМ

бланкі́зм політична течія, повдягана з ім’ям французького революціонера, утопіста-комуніста Л.-О. Бланкі, прихильники якої прагнули звільнити людство від капіталізму не шляхом класової боротьби пролетаріату, а через змову й повстання революційної інтелігентської меншості. Б. у широкому розумінні – змовницька тактика повстання, що не враховує наявності революційної ситуації, принижує роль партії і нехтує зв’язками з масами.

Смотреть больше слов в «Словнику іншомовних слів Мельничука»

БЛАНМАНЖЕ →← БЛАНК

Смотреть что такое БЛАНКІЗМ в других словарях:

БЛАНКІЗМ

БЛАНКІ́ЗМ, у, ч.1. іст. Течія в революційному русі Франції XIX ст., пов'язана з ім'ям французького комуніста-утопіста Луї-Огюста Бланкі, який вважав, щ... смотреть

БЛАНКІЗМ

бланкізм; ч. політична течія, пов'язана з ім'ям французького революціонера, утопіста-комуніста Л.-О. Бланкі, прихильники якої прагнули звільнити людство від капіталізму не шляхом класової боротьби пролетаріату, а через змову й повстання революційної інтелігентської меншості. Б. у широкому розумінні - змовницька тактика повстання.... смотреть

БЛАНКІЗМ

-у, ч., політ. Теорія і тактика повалення влади капіталізму шляхом революційної змови без участі у класовій боротьбі народних мас.

БЛАНКІЗМ

[błankizm]ч.błankizm політ.

БЛАНКІЗМ

-у, ч. , політ. Теорія і тактика повалення влади капіталізму шляхом революційної змови без участі у класовій боротьбі народних мас.

БЛАНКІЗМ

бланкі́зм іменник чоловічого роду

БЛАНКІЗМ

бланкізм, -у

БЛАНКІЗМ У

імен. чол. роду, тільки одн.політ.бланкизм

T: 174