АУРИПІГМЕНТ

аурипігме́нт [від лат. aurum (auri) – золото і пігмент] мінерал класу сульфідів, золотаво-жовтого кольору з алмазним блиском. Використовують як миш’якову руду й фарбу.

Смотреть больше слов в «Словнику іншомовних слів Мельничука»

АУСКУЛЬТАЦІЯ →← АУРИКУЛЯРНИЙ

Смотреть что такое АУРИПІГМЕНТ в других словарях:

АУРИПІГМЕНТ

аурипигмент - orpiment, auripigment - *Auripigment - мінерал класу сульфідів. Склад: As2S3. Домішки: Co, Ni, Zn, W, Mg, Cu, Ca, Ti, Ga, Na та інш. Сингонія моноклінна. Кристалічна структура шарувата, побудована з складних гофрованих шарів, утворених зчепленими групами АsS3. Форма виділень: радіально-променисті зростки з гребінчастою поверхнею, а також сфероліти, щільна або землиста маса, нальоти, кірки. Кристали рідкісні. Колір від лимонно- і золотисто-жовтого до оранжево-жовтого. Тв. 1,5-2. Густина 3,5. Діамагнітний. А. - типовий мінерал арсенових і сурм’яно-ртутних родовищ. Низькотемпературний гідротермальний матеріал - продукт перетворення ін. арсенових матеріалів, особливо реальгару. Відомий також як продукт фумарол і гарячих джерел. Міститься разом з антимонітом, реальгаром, самородним арсеном, кальцитом, баритом, ґіпсом. Руда арсену. Великі родов. А. відомі з в Македонії і Ірані (Курдистан), Хайдаркані (Киргизія). В Україні є на Закарпатті.... смотреть

АУРИПІГМЕНТ

АУРИПІГМЕ́НТ, у, ч.Мінерал, сульфід арсену.Аурипігмент не містить золота. Це жовтого кольору мінерал – сірчистий арсен (з навч. літ.).

АУРИПІГМЕНТ

-у, ч. Мінерал класу сульфідів, золотаво-жовтого кольору з алмазним блиском, що його використовують як арсенову руду й фарбу.

АУРИПІГМЕНТ

аурипігмент; ч. (лат., золото і пігмент) мінерал класу сульфідів, золотаво-жовтого кольору з алмазним блиском. Використовують як миш'якову руду й фарбу.... смотреть

АУРИПІГМЕНТ

-у, ч. Мінерал класу сульфідів, золотаво-жовтого кольору з алмазним блиском, що його використовують як арсенову руду й фарбу.

АУРИПІГМЕНТ

аурипігме́нт іменник чоловічого роду

АУРИПІГМЕНТ У

імен. чол. родуаурипигмент

T: 96